{ "title": "Sübhaneke Suresi", "image": "https://www.subhaneke.gen.tr/images/Subhaneke-Suresi-62935.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Sübhaneke Suresi: öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Süphaneke sure veya Ayet değildir. Ancak Kur'an'ı Kerim'de baştan sona kadar cümle halinde geçmekte ve Namaz duaları arasında ilk sırada yer alan bir duadır.

Başına besmele konulmadan ve Fatiha suresi okunmadan önce okunan, bu duanın sözcükleri, parçalar halinde Kur'an'ı Kerim'de ayetler içinde bulunur.

Sübhaneke duasının ilginç olan kısmı ise Besmelesiz olarak okunması ve Cenaze için kılınan namazlarında ‘'ve celle senâuk' cümlesinin eklenerek söylenmesidir.

Rivayete göre Sübhaneke duasının sözleri Hz. Adem Aleyhisselama aittir. Allah-ü Teâlâ (Cella Celalühü) tarafından Hz. Adem peygambere öğretildiği söylenir. Hz. Adem Aleyhisselama hata ile kendisine yasak edilen, cennet meyvesini yediği için Allah-ü Teâlâ tarafından cezalandırılıp, Dünyaya gönderilir. Dünyanın, Ahiret hayatından zor olduğunu gören, Adem Aleyhisselam Allah'tan af ve özür dilemek için dua etmiştir. Allah-ü Teâlâ, Adem Aleyhisselamı onu dünyada yalnız bırakmayıp ona yardım etmiştir.

Sübhaneke Duasının Türkçe Okunuşu: Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârakesmuk ve teâlâ cedduk (Ve celle senâuk) ve lâ ilâhe ğayruk.

Sübhaneke Meali: Allah'ım (Cella Celalühü), Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima bu şekilde tenzih ederim, överim. Senin ismin mübarektir. Varlığın her şeyin üstündedir. Senden başka ilah yoktur.

Sübhaneke Duasının Arapça Okunuşu

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ ﴿﴾ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ ﴿﴾ وَتَعَالَى جَدُّكَ ﴿﴾ وَلاَ إِلَهَ غَيْرُكَ

Sübhaneke Duasının Fazileti: Allah'ü Teâlâ Meleklerine Arşı kaldırmalarını emretti. Melekler arşı kaldırırken çok zorlandı. Bu hal üzerine, Allah'ü Teâlâ; Meleklere Sübhaneke duasını okumalarını emreder. Süphaneke duası okunduktan sonra yük hafifler.

Sübhaneke Duası Hangi Namazlarda Okunur?

Her namazın ilk rekâtta, iftitah tekbiri alındıktan sonra.
İkindi namazı sünnetinde, üçüncü rekâta kalkınca fatiha'dan önce.
Yatsı namazında ilk sünneti ile üçüncü rekâtta fatiha'dan önce
Teravih namazı dört rekâtta bir selâm verilerek kılınırsa, üçüncü rekâta kalkıldığında fatiha'dan önce
Cenaze namazında birinci tekbirden sonra Süphaneke duası okunur.

Süphaneke ile İlgili Bilgiler: Sübhaneke sure değil bir duadır.
Duanın içinde geçen bazı bölümler bölünmeden okunur. Sübhaneke Allahümme diye ayrılarak değil, birleştirilerek okunmalıdır. Yani yazıldığı gibi. Kallahümme kelimesinin baş harfi “k” vurgu yapılarak okunur. Yine ‘'Vetebare kesmük' diye ayrılarak değil ‘'ve tabarekesmük' diye birleşik okunur.

Sübhaneke duası cenaze namazında neden farklı okunur?
Duaların hepsinde kelimelerin bir anlamı bulunur, bunların farklı yerlerde okunması aynı etkiyi yapmaz. Bu sebeple “Ve Celle Senauke”nin rahmeti cenaze namazındadır.
Ölmüş kişiye, Allah'tan rahmet dilenir. Allah'ın büyüklüğü, kudreti, gücü ve rahmeti Süphaneke duası ile dile getirilir. Bundan dolayı “ve celle senâuk' cümlesini kullanırken, en üstün övgüye onun layık olduğunu dile getiririz.
Cenazenin defni esnasında 've celle senâuk' kelimesinin insanın kalbine verdiği ferahlık, farklı bir yerde okunması ile de elde edilen değer gibi görülmemektedir. Bu yönden bakıldığı zaman rivayet edilen şekle uyulmasında yarar olduğu görülmektedir.
" } ] }