{ "title": "Sübhaneke Türkçe", "image": "https://www.subhaneke.gen.tr/images/subhaneke-turkce.jpg", "date": "22.01.2024 00:37:26", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Sübhaneke Türkçe, Sübhaneke Allah'a yapılan dualardan biridir. Ayet veya sure değildir. Sübhaneke'yi okumadan önce tekbir getirilir. Allah-u Ekber denildikten sonra Sübhaneke okunur. Namaza niyet edilip başladıktan sonra Allah-u Ekber deyip, Fatiha suresini okumadan önce Sübhaneke duası okunur. Nasıl ki her işe başlamadan önce besmele çekiyorsak, Sübhaneke'den sonra da besmele çekip Fatiha suresini okumalıyız. Kur'an da geçen ayetlerden önce de besmele çekmeliyiz. Sübhaneke duası besmeleden bile önce okunarak dikkatimizi çekmektedir. Öyleyse merakımızı gidermek ve nedenini öğrenmek için, Sübhaneke'nin anlamını ve faziletini öğrenmemiz gerekmektedir. Sübhaneke, Kur'an da geçmez. Ama ayetler içerisinde kısım kısım zikredilir. Rivayetlere göre Sübhaneke duasını oluşturan cümleler, Hz. Dem (As)'e aittir. Ona da bizzat Allah-u Teâlâ tarafından öğretilmiştir. Kur'an da geçmiyor ama yine de Yüce Allah (Cc)'in sözüdür.

Hz. Dem (Aleyhisselam) cennette Allah'ın yasaklamış olduğu meyveyi yiyip de yeryüzüne inince, cennetin yaşama şartları ile dünyanın yaşama şartları arasındaki korkunç fark karşısında elbette zorlanmıştır. Ancak işlediği hatadan dolayı da Yüce Allah'tan özür dilemek, tövbe etmek istemiştir. Hem tövbe hem de dünyada birtakım zorluklar karşısında Allah'tan yardım dilemek üzere el açıp dua etme ihtiyacı hissettiğinde, Allah onu başıboş bırakmamış, yani hem dünyaya, yeryüzüne indirip cezalandırmış hem de affetmek için yine elinden tutmuş. Merhamet etmiş ve yardımcı olmuştur. Allah Azze ve Celle Meleklere Arşı kaldırmalarını emrettiğinde, Melekler arşı kaldırmakta çok zorlanmışlardır. Bundan dolayı da Allah Azze ve Celle, Sübhaneke duasını okumalarını emretmiştir. Melekler de bu duayı okuduktan sonra üzerlerindeki o ağır yük hafiflemiştir.

Sübhaneke'nin Türkçe Okunuşu

Allahu Ekber, 

Sübhanekellahümme ve bi hamdik ve teberakesmük ve Teâlâ ceddük (Vecelle senaük) ve la ilahe gayruk

Not: Parantez içine alınan (Vecelle senaük) kısmı sadece cenaze namazlarında (Ve Teâlâ ceddük'ten sonra) eklenerek okunur.

Anlamı; Allah en büyüktür. Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Sübhaneke Duasının faziletleri
" } ] }