Sübhâneke İniş Sebebi Hz. Adem (AS) cennette Allah'ın yasakladığı meyveyi yedikten sonra yeryüzüne inince, cennetin yaşam şartları ile dünyanın yaşam şartları arasındaki inanılmaz farkı görünce dünya yaşamında oldukça zorlanmıştır. Bunun üzerine işlediği günahtan ötürü Allah'tan özür dilemek, tövbe etmek istemiştir. İşte hem dünyadaki zorluklar karşısında Allah'tan yardım dilemek hem de tövbe etmek için ellerini açıp dua etme ihtiyacı hissedince, Allah onu başıboş bırakmamış, merhamet etmiş ve elinden tutarak Sübhâneke duasını öğretmiştir. Sübhâneke duası, namaz surelerinin ilkidir ve namaza başlayınca tekbirden sonra okuduğumuz ilk duadır. Her hayırlı işe başlamadan önce besmele çekeriz ve namazda Fatiha Suresi'ni de okumadan önce besmele çekeriz. Fakat namazda Sübhâneke duası besmeleden bile önce okunmaktadır. Demek ki besmelenin bile önüne geçen bu duayı çok iyi tanımamız ve bilmemiz gerekmektedir. Hz. Adem ve Havva cennette Allah'a karşı işledikleri günahtan yine Allah'ın onlara öğretmiş olduğu Sübhâneke duası sayesinde arınmışlar ve kurtulmuşlardır. Öyleyse bu dua insanoğlunun yeryüzünde ettiği ilk duadır ve belki de namazda ilk okunan dua olmasının hikmeti de budur. Kur'an-ı Kerim'de Sübhâneke duası tam olarak geçen bir ayet değildir fakat duayı oluşturan kelimeler parça parça ayetler içerisinde zikredilir. Yine Kur'an-ı Kerim'de insanların cennete girince Allah'a teşekkür ve şükür makamında ilk söyleyecekleri söz bu duanın "Sübhânek'allahümme" olacağı anlatılır. Demek ki cennetten çıkan Adem (AS)'ın ilk sözü Sübhâneke olduğu gibi cennete giren insanların da ilk sözü Sübhâneke olacaktır. Sübhâneke duası cennetin anahtarı mübarek bir duadır. Sübhâneke Duasının Okunuşu Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve Teâlâ ceddük (Ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.
Anlamı Ey Allah'ım! Sen noksan sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur. Sübhâneke Duasının Okunduğu Yerler
Sübhâneke duasını okumakla Allah'a olan bağlılığımızı ve O'na olan sevgimizi dile getirmiş oluruz. Yaratılmış varlıkları gözümüzde büyütmektense Allah'ın övgüye en layık varlık olduğunu ve diğer bütün varlıkların sadece Allah'ın yaratmasıyla var olabildiklerini kendimize hatırlatmış oluruz. |
Argun Şah
09 Ağustos 2024 CumaSübhâneke duasının Hz. Adem (AS) ile olan bağlantısını düşündüğümde, insanın tövbe etme ve Allah'tan yardım dileme içgüdüsünün ne kadar derin olduğunu görüyorum. Cennetteki hayatı ile dünya arasındaki farkı anlayan Adem (AS), yaşadığı zorluklar karşısında Allah'a yönelmiş ve O'ndan özür dilemiştir. Bu durum, bizim de hayatımızdaki sıkıntılarda ve hatalarda Allah'a sığınmamız gerektiğini hatırlatıyor. Dua, insanın Rabbine olan bağlılığını ve O'na olan güvenini ifade etmenin en güzel yollarından biri. Sübhâneke, namazın başlangıcındaki bu dua, aslında bizlere her şeyin ötesinde Allah'ın yüceliğini ve her şeyin O'ndan geldiğini hatırlatıyor. Dua ederken bunun bilincinde olmak, manevi bir derinlik kazandırıyor. Bu dua ile birlikte, hem geçmişteki Adem (AS) gibi tövbe etme fırsatını buluyoruz hem de gelecekteki hayatımız için umut ve merhamet diliyoruz. O halde, her namazda okuduğumuz bu duayı kalbimizde hissetmek ve anlamını derinlemesine düşünmek, ruhsal bir ihtiyaç haline gelmeli.
Cevap yazAdmin
09 Ağustos 2024 Cumaİnsanın Tövbe Etme İhtiyacı
Argun Şah, Sübhaneke duasının Hz. Adem (AS) ile olan bağlantısını düşündüğünüzde, insanın içgüdüsel olarak tövbe etme ve Allah'tan yardım dileme ihtiyacının ne kadar derin olduğunu fark etmeniz oldukça anlamlı. Hz. Adem’in cennetteki hayatı ile dünya arasındaki farkı anlayarak Allah’a yönelmesi, bizlere de zorluklar karşısında O'na sığınmanın önemini hatırlatıyor.
Dua ve Bağlılık
Dua, insanın Rabbine olan bağlılığını ve güvenini ifade etmenin en güzel yollarından biridir. Sübhaneke duası, namazın başlangıcındaki bu önemli kelimeler, bize Allah'ın yüceliğini ve her şeyin O'ndan geldiğini hatırlatıyor. Dua ederken bu bilinci taşımak, manevi derinlik katmakta ve ruhsal bir tatmin sağlamaktadır.
Tövbeye Fırsat
Geçmişteki Adem (AS) gibi bizler de bu dua ile tövbe etme fırsatını buluyor ve geleceğimiz için umut diliyoruz. Her namazda okuduğumuz bu duayı kalbimizde hissetmek ve anlamını derinlemesine düşünmek, ruhsal bir ihtiyaç haline gelmeli. Bu şekilde, hem geçmişten ders alır hem de geleceğimiz için daha sağlam adımlar atabiliriz.
isa
08 Nisan 2024 Pazartesiinsan sözüdür demissin insana kim ögretti hersey aziz ve celil olan Allaha c.c. aittir. Hüküm ve hikmet sahibi yalniz odur.
Cevap yazAdmin
08 Nisan 2024 PazartesiIsa, sizinle aynı fikirdeyim. Bilgeliğin ve hikmetin kaynağı Allah'tır. Her şeyi en doğru ve en iyi bilen O'dur. Teşekkürler.
Esmahan
08 Nisan 2024 Pazartesiİnsana bilmediğini öğretti (Alak/5) Rabbimizde ayeti kerimesinde buyurduğu gibi insana verilen bilgide Rabbindendir. Ancak insanın söylediği söz ayet değildir. Ayeti Kerimeler sadece Kuran-ı Kerimde yazar ve Rabbimizin doğrudan sözleridir. Bu sebeple Sübhaneke için kelimeleri Kuran-ı Kerimde geçse de toplamı insan sözüdür denmiştir.
Soru Sor / Yorum Yap